![]() |
|
Çince - Baskı Önizleme +- Hepimiz Biriz (https://www.hepimizbiriz.com/forum) +-- Forum: EĞİTİM DÜNYASI (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M-D%C3%9CNYASI-30) +--- Forum: Rehberlik (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Rehberlik-39) +---- Forum: Dersler - Ödevler - Tezler (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Dersler-%C3%96devler-Tezler-37) +----- Forum: Yabancı Dil (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Yabanc%C4%B1-Dil-77) +----- Konu Başlığı: Çince (/Konu-%C3%87ince-1321) |
Çince - redline - 26-03-2007 1.Ders Wo şı = Ben .....im. Wo+şı+Hasan = Ben Hasan’ım Ni+şı+ Ayşe = Sen Ayşe’sin Tamın şı Conguo-rın = Onlar Çinlilerdir. Conguo = Çin Conguo-rın = Çinli Tu-ır-çi = Türkiye Tu-ır-çi-rın = Türk şimdiki Zaman Wo çü = Ben gidiyorum Ni lay = Geliyorsun Wo ay ni = seni seviyorum Wo siy-huan ni = senden hoşlanıyorum Geçmiş Zaman Tamen lay lı = Onlar geldiler (cümle sonuna konan LI ile olayın sona erdiği anlatılır) Wo çü lı = gittim Ta kan lı = Gördü Gelecek Zaman Wo huvey çü = Gideceğim (HUVEY gelecek zaman için kullanılır) Ni huvey lay = Geleceksin Ni bişi çü = gitmelisin Ta bişi lay = gelmeli Women bişi may = satın almalıyız Wo yao çü = gitmek istiyorum Ta yao lay = gelmek istiyor Wo bu yao çü = gitmek istemiyorum Ni yao bu yao çü ma? = gitmek istiyor musun? (yao BU yao = istiyor musun, istemiyor musun? anlamına gelmekte) Nimen ay bu ay Tu-er-çi? = Türkiye’yi seviyormusunuz? Wo yao may = Satın almak istiyorum Wo bı yao may = satı Gitmek = Çü Gelmek = Lai Bakmak = Kın Oturmak = Tsuo Yemek = Çı İçmek = Hı Vermek = Gey Sevmek = Ay Hoşlanmak = Si-huan Uyumak = Suvey-caobr İstemek = Yao Bilmek = Cı-dao Anlamak = Dong Sormak = Wen Duymak = Ting Konuşmak = şuo Anlatmak = Gao-su Satın almak = May Satmak = Mey Öğrenmek = şue-şi Sahip olmak = You Ben = Wo Sen = Ni O = Ta Biz = Womın Siz = Nimın Onlar = Tamın Bay = şensın (Çincede İsmin sonuna eklenir,mesela Lee şensın = Bay Lee) Bayan = şao-ciye (Genelde bütün bayanlara kullanılır) Baba = Baba Amca = Su-su Cucu = Dayı Anne = Ma-ma Abi = Gı-gı Küçük erkek kardeş = Di-di Abla = Ciye-ciye Küçük kız kardeş = Mey-mey Lütfen = Çing Meşgul = Mang Türkiye = Tu-er-çi Amerika = Mey-guo Çin = Con-guo Almanya = Da-guo Fransa = Fa-guo Japonya = Rı-ben Pahalı = Guey Çok = Hen Çok pahalı = Hen-guey Ucuz = piyen-yi İyi = Hao Çok iyi = Hen hao En iyi = Zuvey hao Para = çiyen Kaç = Dwoşau Bu ne kadar? Bu kaç para? = Cıgı duvoşau çiyen? Tamam = Duvey Büyük = Da Küçük = şiao Olabilir = Kı-yi Arkadaş = Peng-you Kitap = şu Öğretmen = Lao-şıKaç Yaşında? = Duvo suvey? Nasılsın = Ni hao? Teşekkür ederim = şiye şiye Teşekkür ederim = şiye şiye ni(ni burada sana anlamına gelmekte) Nasılsınız = Nazik şekilde = Nin hao? Çok iyiyim = Wo hen hao İyi misin? = Ni hao ma? (ma eki soru sorulurken bizdeki –mi? –mı? eki gibi kullanılmaktadır.) Gülegüle = Zay-ciyen Günaydın = Zao-an Yi = Bir Er = İki San = Üç Szı = Dört Wu = Beş Lio = Altı Çi = Yedi Ba = Sekiz Cio = Dokuz şır = 10 şır-yi = Onbir şır-er = Oniki şır-san = Onüç .... Er-şır = Yirmi San-şır = Otuz Szı-şır = Kırk Wu-şır = Elli ..... San-şır-wu = otuzbeş Lio-şır-szı = Altmışdört Jio-şır-ba = Doksansekiz ..... Bai = Yüz San-Bai = Üçyüz Wu-bai = Beşyüz ... Çiyen = Bin Wu-çiyen = Beşbin ..... wen = Onbin (Çincede bizde kullanılmayan 10000 basamağı vardır) san-wen = Otuzbin .... Yi-çiyen-jio-bai-çi-şır-wu = Bin dokuz yüz yetmiş beş Wu-wen-san-bai = Elli bin üç yüz MERHABA----------------------------------- ni hav NASILSINIZ ----------------------------ni hav ma BEN ÇOK İYİYİM -------------------------wo hın hav HOŞGELDİNİZ----------------------- huanying GÜLE GÜLE ------------------------------zay cien TEŞEKKÜRLER------------------- şi şi ÖZÜR DİLERİM ---------------------dey bu çi VAR----------------------------------- yo YOK -------------------------------------Me yo TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM ------------ren şı ni hın gao şing EVET------------------------------------------ şı HAYIR---------------------------------------- bu şı OLUR -----------------------------------------(OKEY) kı yi OLMAZ ---------------------------------------bu kı yi BU KAÇ PARA?---------------------------------- ce gı do şav çiyen BU ÇOK PAHALI------------------------ ce gı hın guiy KALİTESİ ÇOK KÖTÜ ------------------cı liyang bu hav BIRAZ UCUZLAT -------------------yo huiy yi diyen ÇOK GÜZEL------------------- hın butsuo ÇOK BEĞENDİM ------------------------wo hın şihuan HİÇ BEĞENMEDİM------------------------- vo bu şihuan ÇOK KÖTÜ-------------------------------- hın bu hav İYİ KALİTE------------------------------- cılianghın hav KÖTÜ KALİTE ---------------------------cılianghın bu hav TAMAM MI ? ----------------------------kıyima SONRA GELECEGIM----------------------vo yihuir hay yao lay NEREDE ?------------------------------- zay na li NE ZAMAN?----------------------- şıma şıho LÜTFEN ÇAY GETİRİN ---------------------çin gey vo ça ÇAY--------------------------------------- ça ŞEKER ----------------------------------bay tang TUZ----------------------------------------- yen ÇATAL ------------------------------------ça BIÇAK --------------------------------daozı SU--------------------------------- şui KOLA----------------------------------- ke ko ke le Sayılar 1------------------ i 2 -----------------ar 3 -----------------san 4 -----------------sı 5----------------- wu 6 -----------------liyo 7----------------- çi 8 -----------------ba 9----------------- cio 0----------------- ling |