Hepimiz Biriz
darende - Baskı Önizleme

+- Hepimiz Biriz (https://www.hepimizbiriz.com/forum)
+-- Forum: TATİL ve TURİZM (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-TAT%C4%B0L-ve-TUR%C4%B0ZM-15)
+--- Forum: TÜRKİYEM (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-T%C3%9CRK%C4%B0YEM-18)
+---- Forum: DOĞU ANADOLU (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-DO%C4%9EU-ANADOLU-552)
+----- Forum: 44 MALATYA (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-44-MALATYA-511)
+----- Konu Başlığı: darende (/Konu-darende-13383)

Sayfalar: 1 2

darende - nefemis - 10-08-2009

temmuz ayında yolum malatya' dan geçti. kayısı diyarı oalrak bilinir malatya. altın sarısı kocaman kayısıları yemeye doyamazsınız. hoş daha önce de gitmiştim. bu sefer hiç gitmediğim bir ilçesine, darende' ye gittim.

darende mükemmel doğal güzelliklere sahip bir belde. maltya' nın kuzeybatısındadır; tohma adlı mükemmel bir hazineye sahiptir. ahali tohma çayı der ama aslında kocaman bir akarsudur.kimi yerde çağıldarken kimi yerde de nazlı nazlı süzülür. doğu anadolu' da rafting yapılabilen sayılı akarsulardan biridir tohma. ilçe merkezini adete ikiye böler, çevresi park olarak düzenlendiğinden mükemmel bir dinlenme alanıdır. akarsu boyunca, kayalara monte edilen yürüyüş alanları yapılmıştır, yer yer düzenlenen küçük çağlayanlar da gözlere hitap etmektedir.

[Resim: dscn1164o.jpg]

[Resim: dscn1168u.jpg]

[Resim: dscn1165s.jpg]

[Resim: dscn1173t.jpg]

hasan gazi türbesi ve şehitlik anıtı' nın olduğu tepeden darende manzarası: yakın planda görülen ahşaptan yapılma oturma alanlarına "pergule" deniliyor; yeni öğrendim.

[Resim: dscn1186f.jpg]

hasan gazi, Peygamber efendimizin torunlarındandır, abbasiler döneminde zengibar kalesinin kuşatmasında şehit olmuştur. türbenin yanındaki şehitlik anıtında ise; vatan savunmasında çeşitli yerlerde şehit düşen darende' li gençlerin isimleri yazılı.

[Resim: dscn1187u.jpg]

[Resim: dscn1194t.jpg]

[Resim: dscn1188o.jpg]

günpınar şelalesi de görülmeye değer yerlerden birisidir.

[Resim: dscn1205o.jpg]

somuncu baba tanıtım merkezi' nde ise büyük emek verilerek düzenlenmiş bir müze yer almaktadır. günlük hayatta kullanılan herbiri antika değerindeki yüzlerce eşya sahipleri tarafından müzeye vakfedilmiş.

darende' nin gelişiminde hulusi efendi vakfı' nın çalışmaları da gözardı edilemez. vakıf; bölgede eğitim, turizm, ekonomik faaliyetler ve insani yardım gibi birçok alanda bölgenin adeta hamisi olmuştur.

bir de tiryandafil otel var. çok merak ettim "tiryandafil" in ne demek olduğunu? ve öğrendim tabi ki.

tiryandafil; otuz yapraklı gül

bizanslar zamanında Ermeniler ve Rumlar tarafından TIRYANDAFİL ismi verilmiştir, bugünkü darende ilçesine. kimisi Tarende, kimisi Terende, kimisi Toronda kimisi de Darande demişlerdir.

otuz yapraklı gül anlamına geldiği gibi, otuz yapraklı yonca anlamına da gelmektir.

İngilizcede;

Three: üç, Trio: üçlü, üç kişilik grup, Thirty: otuz demektir.

Three (üç) +and (ve) +Foil (yaprak)= Üç yapraklı demektir.

Thirty (otuz) +foil (yaprak)= otuz yapraklı demektir.

Tree (ağaç) +and (ve) +Foil (yaprak)=Ağaçlı ve çok yapraklı bitkilerin yetiştiği yer anlamına gelmektedir. İngilizcede Trefoil yonca anlamına gelmektedir. Otuz yapraklı yonca anlamına da gelmektedir.

Bilindiği gibi Yunan veya Rumca, İngilizceye çok yakındırlar. Rumca ve Yunancada sayılar; Mono (bir), Dio (iki), Tri (üç), Tetra (dört), Penta (beş), Trianta (Otuz)....diye söylenmektedir. Dolayısıyla; Trianta (otuz)+Foil (yaprak)=Otuz yapraklı demektir.

Romen dilinde; Treizeci= Otuz, Flori= Çiçek demektir. Bu iki kelimenin birleşimiyle, otuz yapraklı gül anlamına gelmektedir.

Trandafilis= Bir tane yaprak anlamındadır. Tıryandafil= Çok yapraklı demektir. Trandafiri ise, Romen dilinde daha çok yapraklı anlamına gelmektedir.

Arif ocakçı ocakbey ; güzel bir şiirle anlatıyor tiryandafil in ne demek olduğunu:

TIRYANDAFİL GÜLLERİ...
SESSİZ AĞLAR...

Bir kan gülü açar.
Darende de, otuz yapraklı.
TIRYANDAFIL derler yüce adına.
. .
Dururda enginlere bakar.
Sessiz ağlar kaderine.
Sen o kan gülünü bilmezsin.
Kokusunu verir.
Cümle alame.
Kokusunu verir
Dağa taşa.
Kokusunu verir.
Uçan kuşa.
Ölümsüz bir tarihi yazar.
Gizemli bir sevdayı anlatır.
Sonrada sessiz ağlar.
. .
Bir kan gülü açar.
Darende de, otuz yapraklı.
TIRYANDAFIL derler yüce adına.
. .
Dağ çeker.
Taş çeker, bu sevdayı.
Deniz çeker.
Hisseder bu acıyı.
Sevenler gözyaşı döker.
TOHMA Fırat'a doğru koşar.
Gizemli bir sevdayı anlatır.
Kendi dilince yaşar.
Açarda solar, acı çeker.
TIRYANDAFİL gülleri.
Güneş'e karşı durur da bakar.
Sonrada sessiz ağlar..

Cvp: darende - arachnanthe - 10-10-2009

bunlarda benden farklı olarak

[Resim: img0056mk.jpg]
[Resim: img0058nh.jpg]

Medi Şeyh Türbesi
[Resim: img0061jc.jpg]
[Resim: img0063fw.jpg]
[Resim: img0064ph.jpg]

İlginç mimarisiyle balaban camii
minaresi olmasa cami olduğunu anlamıcaktım gercekten cok ilgünç bir mimarisi var

[Resim: img0065qs.jpg]
[Resim: img0066j.jpg]
[Resim: img0067b.jpg]
[Resim: img0068if.jpg]

burdan sonrasıda reklam olsun
malatya merkezde valilik parkının yanında 24 saat yemek yemek için acık ve 20 günlük malatya ziyaretim boyunca yemeklerini yiyebildiğim tek yer şef ismaile selamlar 14
tat kavurma ve kebab salonu
[Resim: img0205vr.jpg]
[Resim: img0203d.jpg]

buda malatyadan hediyelikbişiler alıcam derseniz iyi referansları olan bir mekan test ettim onayladım ürünler taze esantiyonlar bol fiyattada gayet iyi indirim aldık şef ismail sağolsun eniştesiymiş 13
acıbadem kayısı
[Resim: img0208m.jpg]
[Resim: img0206wk.jpg]
[Resim: img0207o.jpg]
[Resim: img0209e.jpg]

Cvp: darende - nergis - 13-10-2009

vayyyyyyy. cok güzel . memleketi keş vetmişiniz sagol .gercek ten resimler cok güzel . darendeli olarak cok begendim tabiki. kaysı döneri yedinizmi.cok güzeldir.
bidaki geldinizde işallah geziye bende katılırım.memletim güzel yani14)))))))tanıtım için tekrar tesekürler .

Cvp: darende - arachnanthe - 13-10-2009

20 günde malatya merkezde girip cıkmadığım sokak kalmadı darendeye ise nefemisin burdaki tavsiyesi üzerine uğrayıp baktım yolumun üzerindeydi görmeden geçmiyim dedim

bu arada malatyada asırı trafik ısıgı var birde polis okulu olduğundan staj niyetine hepsini bi köse basına yerleştirmişler kaldırın polisi malatyada tarafik diye bişi olmaz 3 tana arabayla trafik sıkısıyor 4 serit yolda

ben merkezi sevdim diğer yerleri nasıldır bilmem tabi. Sana ulasıp cayını içemedim ama sağlık olsun bidahaki gelişime artık

Cvp: darende - nergis - 13-10-2009

evet cidi yol sorunu var malatyada . bakalım ahmet çakır bişeyler yapar heralde alt gecitler yapılıyo ama pek care olmadı.darendenin en güzel yeri somuncu baba.ve gül pınar şelalesi oralara gittinmi bilmiyorum görülmeye deyer .bidaki sefere işallah görüşürsek oraları size gezdirim .ben darendeye cok yakınım 20 daki felan.bakalım kısmet.