Hepimiz Biriz
Tolstoy - Savaş ve Barış - Baskı Önizleme

+- Hepimiz Biriz (https://www.hepimizbiriz.com/forum)
+-- Forum: EDEBİYAT (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-EDEB%C4%B0YAT-110)
+--- Forum: KİTAP (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-K%C4%B0TAP-103)
+---- Forum: Kitap Özetleri (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Kitap-%C3%96zetleri-106)
+---- Konu Başlığı: Tolstoy - Savaş ve Barış (/Konu-Tolstoy-Sava%C5%9F-ve-Bar%C4%B1%C5%9F-3408)



Tolstoy - Savaş ve Barış - karanlıktaki yüz - 17-07-2007

Açıklama : Zamanın Rusya'sını iyisiyle kötüsüyle anlatan bir eser. İnsanın olduğu yerde eksik olmayan aşk, hırs, iyilik, düşmanlık ve entrika. Bir yanda ne için yapıldığı bir türlü bilinmeyen ve onca insanın ölmesine sebep olan savaşlar; diğer yanda "barış"ın küçük bir sınıfın daimi kaderi oluşu... Savaşta da barışta da dürüstlüğü ilke edinmiş kahramanlar... Hep aykırı bir tip olan Piyer Bezukof ve onun şahsında iyiliğin üstünlüğü... Kadınların genel konumlan ve çıkar çevrelerinin ince hesapları... "Kanlı sargılar içindeki bütün bu bozuk insan etleri..." cümlesiyle özetleyebileceğimiz Savaş; balolar, partilerle süslenen Barış... Kısacası; Strakof'un deyimiyle "Hayatın, zamanın Rusya'sının, tarihin, sınıf kavgalarının olağan üstü bir tablosu; insana insanlığa ait ne varsa; insanın mutluluğunun ve büyüklüğünün; felaketinin ve küçüklüğünün mükemmel bir tanımı nedir? Derseniz cevabı şudur: "Savaş ve Barış"

"Tolstoy'un Savaş ve Barış'ı son bin yılda yazılan en büyük on edebiyat eserinden biridir. Bütün 19. yüzyıl romanları içerisinde Tolstoy'un Napolyon'un Rusya'yı işgalini anlatan panoraması, hacmi, insan anlayışı, kahramanlarının soluğu ve tarih üzerine düşüncelerinin akışı bakımından en büyüğüdür. Resmin büyüklüğüne rağmen bireysel fırça darbeleri de her zaman kesin, doğru ve vecizdir."
John Updike


Başlıca Kahramanlar

Prens Nikolai Andreiviç Bolsonski : Silahlı Kuvvetler Baş Kumandanlığı yapmış ve emekli olmuştur. Haşin, kavgacı, otoriter bir kişidir.

Andrey Nikolayeviç Bolsonski: Prensin oğludur. Melankolik, şerefine düşkün, kabiliyetli bir insandır.

Marya Bolsonski: Prensin kızıdır. Evine düşkün, sadık bir kadındır. Nikolai Rostov ile evlenir.

Kont Krill Vladimiroviç Bezuhov: Pierre’nin babasıdır. Züppe, çapkın bir kişidir.

Pierre Bezuhov: Kont Bezuhov’un gayrimeşru oğludur. Nazik, iyi niyetli, idealist bir insandır. Nataşa ile evlenir.

Prens Vasili Sefgyeviç Kuragin: Bezuhov ailesinin önceki varisidir.

Anatol Kuragin: Vasili’nin müsrif, çapkın oğludur.

Kont Ilya Andreiç Rostov: Moskova sosyetesinin önde gelenlerindendir. Tutumsuz biridir.

Nikolai Rostov: İstikrarsız bir gençlik yaşayan sonra ailenin sorumluluğunu alan Kont Rostov’un oğludur.

Nataşa Rostov: Rostovların uçarı, neşeli, küçük kızlarıdır. Pierre ile evlenir.



SAVAŞ VE BARIŞ (2 CİLT)
Savaşla barış birbirini izler, savaş sahneleri ardından aile sahneleri karşımıza çıkar. Romanın başında Nataşa Rostov henüz bir çocuktur, oysa genç Piyotr Bezuhov çoktan evli bir erkektir ama mutsuzdur; karısı, herkesi aynı gülüşle selamlayan güzel prenses Helena'dan ayrılır. Ama Helena ölür. Nataşa'ysa Piyotr'un arkadaşı Prens Andrey Bolkonskiy'le nişanlıdır. Helena, nişanlısının yokluğunda erkek kardeşi Anatol Kuragin'e aşık olur ve onunla kaçmaya kalkışır. Daha sonra Prens Bolskonskiy'in ağır biçimde yaralanması üzerine, Nataşa ona ne kadar derin bir aşkla bağlı olduğunu anlar ve ondan af dilemek ister.

Ancak, Nataşa Piyotr ile evlenip, kendisini ailesine adar ve Dekabrist ayaklanmasına katılan kocası, 14 Aralık 1825' te Sibirya'ya sürülünce onun peşinden gider.

Savaş ve acı dolu sahnelere karşın,"Savaş ve Barış" a egemen olan renk aşk ve yaşamla doludur. Tolstoy, "roman yazarken sanatçının amacı bir sorunu tartışılmaz biçimde kökünden çözmek değil, ama sayılamayacak kadar çok, bitmek tükenmek ilmez tezahürleri içinde yaşamı sevindirmektir" der.