Hepimiz Biriz
Almanya Üzerine… - Baskı Önizleme

+- Hepimiz Biriz (https://www.hepimizbiriz.com/forum)
+-- Forum: HEPİMİZ BİRİZ RAHATLAMA MERKEZİ (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-HEP%C4%B0M%C4%B0Z-B%C4%B0R%C4%B0Z-RAHATLAMA-MERKEZ%C4%B0-115)
+--- Forum: Çeşitli Yazılar (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-%C3%87e%C5%9Fitli-Yaz%C4%B1lar-298)
+---- Forum: Makaleler (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Makaleler-228)
+---- Konu Başlığı: Almanya Üzerine… (/Konu-Almanya-%C3%9Czerine-8230-541)



Almanya Üzerine… - By-4r4besK - 24-02-2007

Almanya son günlerde Türkiye’ye en sert tepkileri veren devletlerin başında geliyor. Almanya’da başbakanlığa Schröder’in yerine Merkel’in gelmesiyle Türk dostu görüntüsü veren Almanya’nın gerçek yüzü ortaya çıkmış oldu. Merkel gelişiyle Türklere karşı iç politikada temek bir değişiklik olmadı. Tek fark Türkiye’nin AB üyeliğine Almanya’nın verdiği desteğin kösteğe dönüşü oldu. Yoksa, Schröder döneminde Almaya’daki Türkler sahip gözüktükleri tüm hakları yine kullanamıyorlardı. Fakat şunu da belirrtmek gerekir ki, Schröder Merkel’le karşılaştırılamaycak kadar iyiyiydi.

Şimdilerde ise Merkel Türkiye’nin Kıbrıs’tan adeta vazgeçmesini ve Kopanhag kriterlerini yerine getirmesini istiyor. Bu isteklerin doğruluğu ya da yanlışığını tartışmayalım ve doğru kabul edelim. Biliyoruz ki, Kopengah kriterleri sadece Türkiye için değil, tüm AB ülkeleri için geçerli, yani Almanya da buna dahil. Peki, bize kriter dayatmalarında bulunan Almanya bu kriterlere kendisi ne kadar uyuyor?

Ana dilde eğitimle başlayalım. Bizi en çok eleştirdikleri konuların başında gelen ana dilde eğitimin Almanya’nın uyguladığını söylemek oldukça güç. Almanya eyaletlere bölünmüş ve her eyaletin kendi sınırları içerisinde geniş yetkileri var. Mesela başkent Berlin’de Herbert isimli okuldaki yasak akıllara durgunluk verici cinsten. Okul yönetimi sınıfta, koridorda, bahçede, kısacası okul sınırlarının tamamında yabancı dil konuşulmasını yasakladı. Düşünebiliyor musunuz, iki Türk bahçede hava alırken Türkçe konuşursa ceza alacak! Biri çıksa ve sorsa, „Türkiye’de Kürtçe konuşturun diye bağırırken neden biz Almanya’da Türkçe konuşamıyoruz?“ dese ne cevap verilir merak ediyorum. Diyelim ki bu sadece o okula özgü bir uygulama. Fakat dahası var. Okulun bu uygulamasından sonra Alman Ulusal Vakfı okula 75.000 Avroluk bir ödül veriyor. Okula ödül verilmesi neyi gösteriyor? Hadi diyelim ki, bu görüş de sadece Alman Ulusal Vakfı’na ait ve diğerlerini bağlamaz ama nereye kadar işe iyi yanından bakacağız? Ne zamana kadar enayi yerine koyulacağız? Almanya Türk dostu öyle mi? Kandıralım kendimizi! Türk dostu olan Almanya’nın eski başkenti Bonn’un en işlek caddelerinden birinde yürürken, tabelasında „Kürdistan Merkezi“ (Kurdistan Zentrum) yazılı bir afiş görseydiniz kendinizi kandırmaya devam edebilir miydiniz? Sıkıldım artık kandırılmaktan! Türkün Türkten başka dostu yoktur demiyorum kesinlikle, bu görüşe katılmıyorum da ancak kimsenin bizi kara kaşımız kara gözümüz için sevmeyeceği gerçeğini de görelim.

2 milyondan fazla Türkün yaşadığı Almanya’da neredeyse Türkçe eğitim veren okul yok. Oysa Türkiye’de birçok yerde Alman, Fransız ya da Amerikan okullarının olduğunu biliyoruz. Hatta yabancı dide eğitim veren Türk okulları bile var. Almanya Cumhurbaşkanı Köhler’in ne dediğini hatırlayalım: „Almanya’daki göçmen ailelerin evlerinde de Almanca konuşmaları gerekir.“

Hemen herkesin tam bir sosyal hukuk devleti olarak gördüğü Almanya’da adalet, eşitlik, insan hakları konularından birkaç örnek vereyim;

Almanya’da yaşamış her zaman rahmetle andığım değerli bir abimin evine Alman polisi nedensiz yere baskın yapmıştı. Nedensiz diyorum, çünkü neden olarak sadece bir „şüphe“ gösterilmişti. Kapıyı kırarak içeri girmişler ve evin her yerini didik didik aramışlar. Sonuç ne, ne buldular? Hiçbir şey. Peki, neden şüphelendiler? Çünkü rahmetli abim bir Türktü ve potansiyel şüpheli hatta şuçluydu.

Yine Almaya’da yaşayan bir arkadaşıma Alman yetkililerinin sorduğu soru bana oldukça garip gelmişti. Kendisi Türkmen olan arkadaşım Almanya’da yaşayan bir Türkle evlenmişti. Evlilik yoluyla doğal olarak Almanya’da yaşama hakkı oluyordu. Bu işlemleri yaptırmak için gittiklerinde Alman yetkili arkadaşıma ve hanımına şu soruyu yöneltmiş: „Biriniz Türkmen birinizse Türksün. Nasıl oluyor da anlaşabiliyorsunuz?“ Bu soru garplik derecesini aşıp saçmalama boutuna gelmiş, cehaletin ve tarafgirliğin zirvesidir. Aynı dili konuşlacaksın, aynı kültüre, aynı dine sahip olacaksın ve biri sana nasıl anlaşabildiğini soracak! Arkadaşım bu olayı anlattığında Alman caddelerindeki insanlar aklıma gelmişti. Farklı dilleri konuşan, farklı kültürlere sahip, biribirleriyle alakasız sarışın bir Alman bayan ile zenci bir Afrikalı erkeğin Alman caddelerinde el ele kol kola gezip nasıl anlaşabildiklerini sorgulamayan, görmezden gelen bir zihniyetin hemen her şeyi aynı olan iki insanın anlaşabilmesini sorgulamasını sizce nasıl yorumlamalıyım?

Gerçek anlamda Türk dostu olan ya da en azından olaylara ve kişilere objektif yaklaşan birçok Alman’ın da var olduğunu unutmamak gerekir. Amacım Almanları kötülemek veya onlara cephe almak değil. Fakat birçok Alman’ın Türklere ön yargılarla yaklaştığını ve bunda bizim de önemli bir etkimizin olduğunu bilelim.

Almaya’daki Amadeo Antonio Vakfı Başkanı Anetta Kahlen, sınırlar arasında programı için röportaj yapan Banu Avar’a Bush’un fikirlerine katıldığını ve en büyük şikayetinin İsrail ve Amerika karşıtlığı olduğunu söylüyordu. Irkçılıkla mücadele ve insan hakları konularında çalışma yapan vakfın ilgisini Türklerin yaşadığı sorunlar pek de çekmiyor gözüküyordu. Kim bilir, belki onlara göre Türklere tüm haklar veriliyordu ve tek ırkçılık Amerikalılara ve İsraillilere karşı yapılıyordu. Böyle miydi acaba? Belki de Almanya’da yaşayan 2 milyon Türkten daha fazla İsrailli ve Amerikalı vardır da bizim haberimiz yoktur.
İşin bir de iç siyaset yönü var. Siyasi partilerin çok farklı politikaları var. Bahse konu Türkiye olunca, taban tabana zıt olan partilerin bile Kopenhag, Maastricht, insan hakları gibi konularda ortak paydalarda buluşabildiğini görüyoruz. Banu Avar, Almanya konulu Sınırlar Arasında programında ırkçılık konusunda en uç parti olan NPD’nin internet sayfasındaki (


Cvp: Almanya Üzerine… - NuriSert - 24-02-2007

bilgiler için teşekkürler kardeş