Hepimiz Biriz
Trafik Kanunu Hakkındaki Bilgilendirme... - Baskı Önizleme

+- Hepimiz Biriz (https://www.hepimizbiriz.com/forum)
+-- Forum: EĞİTİM DÜNYASI (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M-D%C3%9CNYASI-30)
+--- Forum: Rehberlik (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Rehberlik-39)
+---- Forum: Dersler - Ödevler - Tezler (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Dersler-%C3%96devler-Tezler-37)
+----- Forum: Hukuk (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Hukuk-58)
+----- Konu Başlığı: Trafik Kanunu Hakkındaki Bilgilendirme... (/Konu-Trafik-Kanunu-Hakk%C4%B1ndaki-Bilgilendirme-743)



Trafik Kanunu Hakkındaki Bilgilendirme... - arachnanthe - 27-02-2007

TBMM İçişleri Komisyonu'nda* Trafik Kanunu Tasarısı kabul edilmişti. Tasarıyla* Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelere bundan böyle trafik cezası kesebilmeleri imkanı getirildi. Tasarıyla tek gözü görmeyenlere de ehliyet imkanı doğdu. Yine tasarıyla* sürücü belgesi almaya hak kazananlara 2 yıllık stajyer sürücü belgesi verilecek. Özellikle büyük şehirlerde bazı cadde ve sokaklarda halktan yetkisiz oldukları halde otopark parası alan ve otopark mafyası olarak bilinen kişilere bu suçlarından dolayı 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasıyla 760 YTL adli para cezası verilecek. Trafik para cezaları Maliye Bakanlığı'nca tahsil edilecek. Tasarının yasalaşması halinde* kredi kartıyla da trafik cezası ödenebilecek.
Karayolları Trafik Kanunu'nda bir çok değişiklikler getiren tasarı* TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında Büyükşehir Belediyeleri'ne yanlış park edenlere ceza ve araç çekme yetkisi yanında sinyalizasyon sistemi kurularak* buna aykırı hareket edenlere ceza verilmesi yetkisi de İçişleri Bakanlığı'nın karşı çıkmasına rağmen kabul edildi. Buna göre* büyük şehir belediyeleri trafiği izlemek amacıyla sinyalizasyon sistemi kurabilecek. Büyük şehir belediyeleri trafik lamba ve işaretlerinin yanına kuracakları kamera sistemiyle trafik kurallarına aykırı hareket edenleri tespit ederek* bunlar için ceza ve tutanak düzenleyebilecek. Cezalardan sağlanan gelirlerin yüzde 60'ı belediyelerde kalacak* gelirlerin yüzde 40'ı da emniyete ayni yardım olarak aktarılacak. Büyükşehir Belediyeleri kendi bünyelerinde Trafik Daire Başkanlığı kuracaklar.
Büyükşehir Belediyeleri dışında nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyeler ise* yanlış yere park eden araçlara para cezası kesme ve araçları çekme yetkisine de sahip olacak. Şehir içindeki taksi ve dolmuş sayılarının sınırlandırılmasına veya sayılarda değişiklik yapılmasına belediyeler karar verecek.

DUBLE YOLDA HIZ SINIRI 110 KM

Tasarıyla getirilen bazı düzenlemeler ise şöyle:
- Belediyeler* kendi sınırları içindeki karayollarının yapım* bakım ve onarımından sorumlu olacak. Kendi sınırları içindeki viyadük* alt ve üst geçitle her türlü sanat yapısını inşa etmek ve bakımını sağlayacakla da yükümlü olacaklar.
- Yasal olarak bulundurması gerektiği halde hız sınırlayıcı cihaz* takograf bulundurmayan* kullanmayan* kullanılabilir durumda bulundurmayanlara 188 YTL para cezası verilecek.
- Tasarıyla sürücü belgeleri yeni bir sınıflandırma sistemine tabi tutuluyor. Eski sürücü belgeleri yasa yürürlüğe girdikten sonra yeni sınıflandırmaya göre 3 yıl içinde değiştirilecek. Bunun için harç ödenmeyecek.
- Sürücü belgesi almaya hak kazananlara 2 yıllık stajyer sürücü belgesi verilecek. 2 yıllık süre içinde 5 kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden* 5 kez hız sınırlarını aşan ve her ne derecede olursa olsun alkollü ve uyuşturucu madde alarak araç kullanan* asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralanmalı trafik kazasına neden olan ve 75 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri geri alınarak iptal edilecek. Bu kişiler yeniden sürücü kursuna giderek sınava girmek durumunda kalacaklar. 2 yıl süreyle bu tür suçları işlemeyenlere 1 yıl içinde başvurmaları halinde sürücü belgesi verilecek.
-Tek gözü görmeyenler de ehliyet alabilecek. Ancak bu tip durumdaki veya başkaca sağlık sorunları olanların sürücü belgesine sahip olup olamayacakları İçişleri ve
Sağlık Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak* kabul etmek veya bulundurmak suçlarından hüküm giymiş olanlara sürücü belgesi verilmeyecek. Sürücü belgesi almak için ilkokul veya ilköğretim mezunu olma şartı aranacak.

OKUL TAŞITI SÜRÜCÜLERİNE 3 YILLIK SÜRÜCÜ BELGESİ

- Hız sınırı şehirlerarası karayollarında şimdiye kadar olduğu gibi saatte 90 kilometre olarak uygulanacak. Bölünmüş yol olarak bilinen duble yollarda hız sınırı 110 kilometre* otoyollarda ise 120 kilometre olacak.
- Okul servislerinde her öğrenci için bir emniyet kemeri bulundurulacak. Okul taşıtları kullananlar en az 3 yıllık sürücü belgesi sahibi olacak.
- Özellikle büyük şehirlerde bazı cadde ve sokaklarda halktan yetkisiz oldukları halde otopark parası alan ve otopark mafyası olarak bilinen kişilere bu suçlarından dolayı 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile 760 YTL adli para cezası verilecek. Suçun birden fazla işlenmesi durumunda bir yıldan iki yıla kadar hapis cezasıyla birlikte bin 143 YTL ile bin 904 YTL arasında adli para cezası uygulanacak.
- Tescil plakaları Şoförler Odalarınca temin edilerek araç sahiplerine satılacak. Plakaların satış fiyatı İçişleri* Maliye ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca ortak belirlenecek.
- Trafik para cezaları Maliye Bakanlığı'nca tahsil edilecek. Tasarının yasalaşması halinde kredi kartıyla da trafik cezası ödenebilecek.
- Milli Eğitim Bakanlığı'nca okul öncesi eğitim* ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında trafik ve ilk yardım dersi konulacak.