Hepimiz Biriz
Canlı Doğuran Üretimi - Baskı Önizleme

+- Hepimiz Biriz (https://www.hepimizbiriz.com/forum)
+-- Forum: HEPİMİZ BİRİZ RAHATLAMA MERKEZİ (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-HEP%C4%B0M%C4%B0Z-B%C4%B0R%C4%B0Z-RAHATLAMA-MERKEZ%C4%B0-115)
+--- Forum: HOBİLER (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-HOB%C4%B0LER-143)
+---- Forum: Hayvan Severler (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Hayvan-Severler-255)
+----- Forum: Akvaryum (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-Akvaryum-144)
+----- Konu Başlığı: Canlı Doğuran Üretimi (/Konu-Canl%C4%B1-Do%C4%9Furan-%C3%9Cretimi-965)



Canlı Doğuran Üretimi - arachnanthe - 12-03-2007

Canlı Doğuran Üretimi

Merhabalar;
birçok akvarsitin ilk göz ağrısı, benim ise kişisel olarak senelerdirbaktığım ve yakın gelecekte de onlardan başka bir balık beslemeyidüşünmediğim canlı doğuranlardan bahsedeceğim.


Çaprazlama

Canlıdoğuranlardan özellikle kılıçkuyruklar ve lepistesler, çoğu hobicininbaşlangıç balıkları ve bir çoğumuzun da tutkusu olmuştur. Sadece aynıtür canlıdoğuranlar değil; Poecilia cinsinin türleri olan lepistes (reticulata), velifera (velifera), moli (sphenops) kendi aralarında ve Xiphophorus cinsinin türleri olan kılıçkuyruk (helleri), plati (maculatus), ay kılıç (yine helleri) da kendi aralarında çiftleşebilir ve sağlıklı yavrular meydana getirirler.

[Resim: 308.jpg]
Kılıçkuyruk ve Platinin çaprazlanması ile elde edilen "Aykılıç"
Butürlerin çaprazlanması konusunda, istisnai durumlar dışında; herbalığın yine kendi türü ile çiftleşmek isteyeceğini ve kesin sonuçiçin, çaprazlama yapılırken farklı tür balıkların, yanlarında kenditüründen başka balıklar olmayacak şekilde bir tanka alınmasıgerektiğini belirtmek isterim.

Bu şekilde yapılan üretimin nederece doğru olduğunu, türlerin bozulmasına sebep olup olmayacağını,hayvan haklarına aykırı olup olmadığını, burada tartışmayacağım.(Tartışanı da sevmeyeceğim :p ) Bu makalede, yalnızca işin teknik kısmıanlatılmaktadır.

[Resim: p26.JPG]
Bir başka kılıç selleksiyonu (Xiphophorus variatus)
Çiftleşme ve Hamilelik

Pekiyi,canlıdoğuranları nasıl üreteceksiniz. Eğer tankınızda, biri dişi diğerierkek olmak üzere en az iki adet sağlıklı ve mutlu balığınız varsa, sizistemeseniz bile dişinin hamile kalacağını belirtmek isterim. Ancakyine de sağlıklı bir doğum ve yavrularda düşük kayıp oranı sağlamakiçin, 3 dişi - 1 erkek oranını oturtmanızı tavsiye ederim. Bu, sadecetankınızdaki kavgaların önüne geçmek için değil, aynı zamanda herhamile dişinin 3/2 oranında daha az rahatsız edilmelerini sağlamak içinde gereklidir.

Canlıdoğuranlarda hamilelik süresi, çeşitlikaynaklarda değişiklik göstermekle beraber, ortalama 20 gündür. Ancakbu süre de, tankınızın bakımı, ısısı, balıklarınızın yaşı ve sağlığıgibi bir çok faktör tarafından ciddi şekilde değiştirilebilir.

Bircanlı doğuranın hamile olduğunu anlamanın en garanti yolu, balığaüstten bakmatır. Eğer üstten bakıldığında da, karnı yanlara doğrubelirgin şekilde şişmişse, balığınızın hamile olduğunu düşünüp, çeşitlitedbirler almanın vakti gelmiş demektir.

Hamile dişilerin anüskımında oluşan siyahlık da hamileliğin tespitinde önemli bir rol oynarve çoğu akvarist tarafından kullanılır. Ancak başta blackmolly olmaküzere, koyu renkli balıklar için, anüs kısmındaki siyahlığı gözlemlemekoldukça zor, hatta imkansızdır.

Bütün bunların yanında hamilebalık, hamilelik döneminde, kumun üzerine oturma, bitkilerin arasınagirme, akvaryum gereçlerinin (ısıtıcı, filtre v.b.) arkasına saklanma,ağır hareket etme gibi davranışlar da sergileyebilir.

[Resim: platy_b.JPG]
Hamile bir plati (Xiphophorus maculatus)
Hamileliksüresince, normal şartlarda 26 - 28 derecede bulunan su ısımızı, günlükyarım ya da bir derece arttırarak 30 dereceye kadar çıkartabiliriz. Buısı artışı hem doğumu öne çekecek (bir kaç gün) hem de hamile dişi içinrahat bir doğum sağlayacaktır.

Doğum

Özelliklehobiye yeni başlayanların kararsız kaldıkları bir diğer konu ise,doğumun nerede gerçekleşeceğidir. Bunun için çeşitli yöntemlerkullanılmaktadır.

Gönül rahatlığıyla ve hiç şüphe etmedensöyleyebilirim ki, en iyi doğum ve en az yavru kaybı bolbitkilendirilmiş bir tankta sağlanır.

Yavruluk, genellikle Vşeklinde ve plastikten yapılmış, doğan yavruların alt tarafa geçerekbir daha üste çıkmasını engelleyen (jelleştirerek değil elbette dil) birızgara sistemi içeren ve yine genellikle suda yüzen küçük bir kaptır.

[Resim: A934_rgb.jpg]
Yavruluk

Canlıdoğuranlar, her yönden gelen ışığa karşı hassastırlar. Bu yüzdençevrelerinde saklanabilecekleri bitki v.b. olmadığında strese girerler.Bu durum yeni doğan yavrular için de geçerlidir. Kendilerine karşıtehlike oluşturabilecek bir başka balık olmasa bile, bitkisiz vesaklanacak yeri olmayan bir ortamda strese girerler. Stres ise,canlıdoğuranların başlıca ölüm sebebidir.

Ayrıca, canlıdoğuranyavruları dünyaya gözlerini açtıklarında, içgüdüsel olarak suyun üstkısmına yüzerler, bu da yavruluktaki balıkların bir bölümün, tekraristemediğimiz şekilde doğum yapan dişin olduğu bölüme geçerek yenmesinesebep olur.

Bir başka yavruluk türü ise, plastik yavruluğa göredaha sağlıklı olduğu iddia edilen tül yavrulukur. Ancak tül yavruluktada yavrular, büyük balıklar tarafından yenemese de, tül ile birlikteısırırlarak, öldürülebilmektedir. Ben bu sebeplerden dolayı yavrulukkullanılmasını önermiyorum.

Bir başka yöntem ise, en garantiyöntem dediğimiz bol bitkilendirilmiş akvaryuma benzetilmek üzere,bıçak yardımı ile kıvırcık hale getirilmiş rafyanın akvaryumaatılmasıdır. Ancak bunun da sakıncalarını şöyle sıralayabiliriz:

*Kalitesiz ürünün üzerindeki boya suya salınım yapabilir.
*Rafyanın keskin kenarları balıklara zarar verebilir
*Balıklar rafyaya dolanarak ölebilirler.
*Bol miktardaki sık rafyanın içinde bulunan balık, kaçacak yer bulamayarak diğer balıkların saldırısına uğrayabilir.

Yine yavruların saklanacak yerbulması amacıyla, tanka bulaşık teli atılmaktadır ki, bunun ne derecemantıklı olduğunun yorumunu, siz değerli arkadaşlarıma bırakıyorum.

Yavruların Beslenmesi *

Canlıdoğuranyavrularının beslenmesi ile ilgili olarak da bir kaç hatırlatma yapıp,değerli olduğunu düşündüğüm vaktinizi daha fazla almayacağım.

Canlıdoğuranlarotçul beslenirler. Ancak hemen hemen tüm balıklar için olduğu gibi,protein ağırlıklı yemler, yeni doğan yavruların daha hızlı gelişmesinesebep olur. Ancak biz bu işi yaparken ticari bir amaç gütmüyor ve hobiolarak yapıyorsak; yavrularımızın hızlı gelişmesi adına sindirimsistemlerini zorlamayı gerekli görmüyorum.

Bu bağlamda, Artemia (Artemia Salina) yavruların gelişim hızını ciddi şekilde etkiler ancak sindirim sistemini yorar. Tubifex Kurdu (Tubifex Tubifex)da, azımsanmayacak bir protein içeriğine sahiptir (%60 - 80)ancak buyem genellikle lağımlardan toplandığı için, bakteri taşıma olasılığıçok yüksektir. Benim bu konudaki tavsiyem, yavrular için de, yetişkinbalıklarınız için kullandığınız pul ve pelet yemleri kullanmanızdır. Buyemleri yavru balıklara verirken, yiyebilecekleri boya getirmeyiunutmayınız. Bu iş için en ideal alet ise, metal çay süzgeçidir.

[Resim: tubifex2.jpg] [Resim: korttidsanriket%20artemia.jpg]
RESİM 1 : Tubifex kurdu (Tubifex tubifex) besin değeri açısından çok değerli bir yem olmasına karşın malesef çok sayıda bakteri içerebilir.
RESİM 2 : Yem olarak kullanılan Artemia Larvası (Artemia salina)

Sonolarak, bir çok arkadaşımın yavru balıkları ne kadarken yetişkinlerinyanına koymaları gerektiği konusunda kararsız kaldıklarını görüyorum.Nasıl her insanın gelişimi, boyu, kilosu farklılık gösteriyorsa, budurum balıklarınız için de aynıdır. Dolayısıyla "1 cm 3 mm ikenyetişkin balıkların yanına alın" şeklinde bir ölçü verilemez. Bukonudaki genel teammül; yavruların, yetişkinlerin ağızlarına sığmayacakboya geldiklerinde, yenilme risklerinin düşük olduğu doğrultusundadır.

Kısa Kısa...

*Hamile dişinin tüm yavruları doğurması 2 güne kadar sürebilir.
*Bir kez hamile kalan dişi, erkektenaldığı spermlerle, bir daha çiftleşmeden 2-3 kez doğum yapabilir.(Tabii bu çiftleşmeyeceği anlamına gelmez)
*Doğum yapan dişi 3-5 hafta içinde tekrar hamile kalıp, doğum yapabilir.
*Yeni doğan yavrular su değişiminden daha fazla etkilenirler, yavruları ayırmakta aceleci olmayınız.
*Şimdiye kadar elma salyangozu ve cüce vatozların canlıdoğuran yavrularına zarar verdiğini görmedim.
*Hamile balıklar stres altında yumurtalarını dökebilir. Dökülen yumurtalar yeşilimsi bir renktedir.
*Düzenli beslendikleri taktirde, bir çok canlıdoğuran türü yavrularını yemezler.
*Doğan yavrular yaklaşık 4 ay içerisinde cinsel olgunluğa erişirler.
Tüm bu süreçleri hızlandırmak için çeşitli hormonlar kullanılmaktadır. Ancak bizim amacımız tankımıza koyarak özgürlüğünü kıstladığımız balıklarımızı, doğal ortamlarına en yakın şartlar altında, mutlu ve sağlıklı büyütebilmektir. Öncelikli düşüncemiz bu doğrultuda olmalıdır.
Herkese sağlıklı balıklar dilerim.

Sertaç CAN